Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Śmietanowa korona z bezikami"
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 221
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 771
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1816
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 164
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 239
Polecam.
Odsłon: 295
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 221
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 771
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1816
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 164
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 239
Polecam.
Odsłon: 295
Składniki
Posiekaj 25 dag czekolady. Podgrzej 80 dag śmietany. Wrzuć do niej posiekaną czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści. Czekoladową śmietankę przelej do miseczki. Schładzaj 8 godzin.
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij, dosypując cukier i cukier waniliowy. Kiedy piana będzie sztywna, dodaj do niej żółtka, delikatnie wymieszaj. Obie mąki połącz z proszkiem. Wsyp do masy jajecznej. Wymieszaj ciasto łyżką. Tortownicę wyłóż pergaminem. Nałóż ciasto. Piecz 35 minut w temp. 175°C Po wystudzeniu biszkopt rozetnij na 3 krążki.
Połowę schłodzonej śmietany połącz z 1 op. śmietan-fixu, ubij na sztywno. Jeden z biszkoptów ułóż na dnie tortownicy. Posmaruj dżemem oraz 1/2 ubitej śmietany. Przykryj drugim biszkoptem oraz resztą ubitej śmietany. Schładzaj 2 godz. Pozostałą czekoladową śmietanę połącz z drugim zagęstnikiem i ubij.
Tort wyjmij, zdejmij obręcz tortownicy. Ciasto posmaruj ubitą śmietaną. Boki obłóż bezami. Resztę śmietany podgrzej, rozpuść w niej pozostałą czekoladę. Przełóż do szprycy. Tort udekoruj rozetkami śmietany wyciskanymi ze szprycy i ew. płatkami róży oraz malinami.Źródło: Naj