Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkie i smaczne ciasto z musem śliwkowym to smakołyk, któremu mało kto jest się w stanie oprzeć ;)
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 94
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 178
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 457
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 267
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 94
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 178
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 457
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 267
Składniki
Śliwki z cukrem brązowym zagotować i prze kilka minut trzymać je na ogniu, potem ostudzić i przetrzeć przez sito, by skórki zostały. Herbatniki zmiksować i połączyć ze stopionym masłem. Takim "spodem" wyłożyć dno tortownicy i schować do lodówki. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając puder. Potem stale miksując wlać oba jogurty. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Namoczoną żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej i zahartować kremem śmietanowym. Miksując na małych obrotach wlewać żelatynę do masy. Taką masę śmietanową przelać na ciasteczkowy spód i schować ponownie do lodówki.
Z żelatyną do musu śliwkowego postąpić analogicznie, po czym zahartować ją zimnym musem śliwkowym. Stale miksując przelać żelatynę do pozostałego musu. Mus śliwkowy przelać na stężałą masę śmietanową i schować do lodówki przynajmniej na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego!