Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Śmietanowy wieniec z jagodami"
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 106
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 21
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 106
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 21
Składniki
Miękkie masło utrzyj z cukrem na jasny puszysty krem. Miksując, dodawaj po 1 żółtku. Następnie wsyp galaretkę cytrynową i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Z białek i szczypty soli ubij sztywną pianę.
Pianę dodaj do masy razem z migdałami, wymieszaj. Formę z kominem posmaruj masłem, wysyp bułką, napełnij ciastem. Piecz 50 min w temp. 180 st. Po 10 min od wyjęcia z piekarnika wybij babkę z formy.
ponczu wymieszaj. Ostudzony wieniec przekrój na 4 krążki. Każdy z nich nasącz przygotowanym ponczem. Trzy spodnie krążki posmaruj dżemem jagodowym, złóż je ponownie w wieniec, przykryj wierzchnim krążkiem.
Śmietanę kremówkę ubij z cukrem pudrem oraz zagęstnikiem. 2 łyżki jagód ze słoika odłóż do dekoracji. Pozostałe zmiksuj, przetrzyj i połącz z 1/2 śmietany. Wieniec pos maruj śmietaną, po czym zrób łatki z masy owocowej. Udekoruj jagodami.Źródło: Tina