Do góry

Desery Przepis na:

Snickers.

Snickers.

Autor:

Przepisów i artykułów: 509 Ocena: 9585

Dodano:

Odsłon: 13619

Idealne ciasto na imprezy rodzinne oraz święta.Miodowe deseczki przełożone masą kajmakową i kremem maślanym idealnie ze sobą grają a do tego orzeszki ziemne,rozpusta na całego ;-)

Składniki

  • Blaszka 25x36 cm
  • Miodowe Deseczki:
  • 600 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody
  • pół szkl.cukru
  • cukier waniliowy
  • 200 g masła lub margaryny
  • 2 jajka L
  • 2 żółtka L
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki miodu
  • Polewa Orzechowa:
  • 250 g orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 80 g masła
  • Krem:
  • 700 ml mleka
  • 1,5 paczki budyniu waniliowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • 250 g masła
  • puszka masy kajmakowej
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagnieść,następnie podzielić na 3 równe części.
    Do rondelka wrzucić masło,cukier i miód podgrzewać do momentu roztopienia i połączenia się wszystkich składników,wsypać orzeszki,można również użyć orzechy włoskie,podgrzewać do momentu gęstnienia 3-5 min,zdjąć z ognia.
    Każdą część ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia, na wielkość blachy.
    Piec w temp.170 C ok.12 min.
    Pieczemy tak 2 deseczki a na 3 wykładamy równo polewę orzechową


  2. i wypiekamy tak samo jak dwie pozostałe.
    Zagotować pół litra mleka w reszcie rozmieszać trzepaczką rózgową budyń i mąki,ugotować budyń,zdjąć z ognia i przykryć wierzch folią spożywczą,pozostawić do wystygnięcia,do temp.pokojowej.
    Miękkie masło w temp.pokojowej ubić na puch,następnie stopniowo dodawać po łyżce budyniu,miksować do połączenia.
    Przełożenie ciasta:
    Pierwszy blat smarujemy masą kajmakową,wykładamy połowę kremu budyniowego,przykładamy drugą deseczkę,smarujemy resztą masy kajmakowej,wykładamy resztę kremu budyniowego,przykładamy deseczkę z orzechami,dociskamy i wrzucamy do lodówki na noc.

  3. Ciasto najlepsze jest na 2,3 dzień.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń