Do góry

Desery Przepis na:

Staropolski Piernik Dojrzewający.

Staropolski Piernik Dojrzewający.

Autor:

Przepisów i artykułów: 501 Ocena: 9213

Dodano:

Odsłon: 730

Ciasto najlepiej przygotować do połowy listopada a pieczemy kilka dni przed Wigilią,rozpływa się w ustach,lepszego piernika nie jadłam. Ciasto zawsze zagniatam po Wszystkich Świętych,ale znam osoby,które robią to jeszcze wcześniej.

Składniki

  • 3 blaty na blaszkę 25x36( może być ciut większa )
  • 500 ml miodu
  • 1 szkl.cukru
  • 250 g masła
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 szkl mleka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 torebki przyprawy korzennej do piernika po 40 g
  • Dodatkowo:
  • 2 słoiki powideł śliwkowych
  • 2 czekolady gorzkie po 100 g
  • Polewa z połyskiem:
  • 0,5 kostki masła lub margaryny
  • 0,5 szkl.cukru pudru
  • 3-4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2-3 łyżki wrzątku
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Miód ,cukier i masło podgrzewamy na małym palniku do wrzenia,do całkowitego rozpuszczenia cukru,następnie odstawiamy do wystudzenia.

  2. Do wystudzonej masy dodajemy mąkę,sodę rozpuszczoną w mleku,jajka,sól i najważniejsze przyprawę do piernika ;-)

  3. Ciasto wyrabiamy do połączenia się wszystkich składników i przekładamy do szklanego naczynia,emaliowanego garnka lub kamionkowego.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w zimne miejsce u mnie będzie w lodówce 5-6 tyg.
    Ciasto po wyrobieniu będzie luźne i lejące ,nie przejmujcie się tym po leżakowaniu w lodówce ściągnie tak,że będzie można je wałkować.
    Piernik pieczemy na ok.tydz.przed świętami.
    Dobrze jest wyjąć ciasto z lodówki na kilka godz.przed pieczeniem,żeby się ogrzało do temp.pokojowej.
    Ciasto dzielimy na 3 równe części,

  4. przygotowujemy sobie 3 takie same blaszki u mnie 25x36 cm,wykładamy papierem do pieczenia.
    Każdą z 3 części naszego piernika rozwałkować na grubość ok.5 mm,wyłożyć do blaszki na papier i wyrównać brzegi.
    Piec w temp.170 C przez 15-20 min.uwaga piernik mocno rośnie,można powiedzieć,że podwaja swoją objętość,czynność powtarzamy aż upieczemy 3 blaty piernika,upieczone blaty pozostawiamy do wystygnięcia.

  5. Na kilka dni przed świętami przekładamy nasz piernik,postanowiłam zrobić nadzienie czeko-śliwka,powidła podgrzewamy(w tym roku kupne,a w następnym będą już swojskie ),czekoladę rozpuszczamy na parze,wrzucamy do miseczki i stawiamy na małym rondelku z ciepłą wodą,tak aby miska się nie stykała z wodą,najlepiej przykryć miseczkę dekielkiem,szybciej czekolada się roztopi.Roztopioną czekoladę wymieszać z powidłami i posmarować nasze blaty,

  6. u mnie 3 więc podzieliłam na pół masę do przełożenia,następnie piernik przykryć papierem do pieczenia i przyłożyć na górę np.ciężką książkę.
    Po upływie 3,4 dni piernik przekroić na mniejsze paski i polać polewą czekoladową.

    Żelatynę zalewamy wrzątkiem,masło kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do rondelka na mały ogień,gdy masło się rozpuści wsypujemy cukier puder przesiany przez sitko,mieszamy do rozpuszczenia,następnie zdejmujemy z ognia i wsypujemy kakao oraz wrzucamy żelatynę i mieszamy energicznie,pozostawiamy chwilę do przestygnięcia,następnie smarujemy górę piernika,jest to polewa idealna pięknie lśni,nie kruszy się przy krojeniu.

  7. Lepszego piernika nie jadłam,rozpływa się w ustach.
    Przepis na sam piernik zaczerpnięty z najsłodszego bloga Moje Wypieki ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń