Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Staropolskie piernikowe choinki"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 20
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 77
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 166
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 192
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 20
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 77
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 166
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 192
Składniki
Mąkę wraz z kakao przesiej na stolnicę. Dosyp sodę oraz przyprawę korzenną. Dołóż miód, miękkie masło, jajko i cukier puder. Zagnieć gładkie ciasto. Ciasto włóż do miseczki. Szczelnie przykryj folią spożywczą i odstaw na około 2 tygodnie w chłodne miejsce (ale nie do lodówki!).
Po tym czasie ciasto podziel na porcje. Każdą cienko rozwałkuj. Z placków wytnij choinki. Ciastka głęboko ponacinaj - jedną połowę zaczynając od czubka, a drugą od podstawy. Ciastka ułóż na blachach przykrytych pergaminem.
Piecz po 15 min w 170 st. Po 2 tygodniach, gdy zmiękną, udekoruj ciastka lu- krem i złóż po dwa, formując choinki.Źródło: Tina