Do góry

Desery Przepis na:

Strucla makowa

Strucla makowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 592 Ocena: 5016

Dodano:

Odsłon: 10

Sprawdzony przepis na "Strucla makowa"

Składniki

  • 20 dag margaryny
  • pół kg mąki
  • 5 dag drożdży
  • 2 jajka
  • 10 dag cukru
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżeczki cukru wanilio wego
  • sól. Masa:
  • 40 dag mielonego maku
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki margaryny
  • białko
  • mała paczka bakalii
  • sól
  • cukier biały i waniliowy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z letniego mleka, drożdży, łyżki mąki i cukru przygotuj zaczyn, po czym połącz go z roztopioną margaryną oraz z żółtkami utartymi z resztą cukru. Wyrób ciasto na gładką masę. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.

  2. Do maku dodaj cukier biały i waniliowy, roztopioną marga rynę, miód, bakalie oraz ubitą pianę z białka.

  3. Ciasto rozwałkuj, posmaruj masą makową i zwiń w rulon.

  4. Piecz makowiec 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 170°C. Gotowy polej lukrem.

  5. 90 min ? Stopień trudności: średnie ? Kalorie: 330

  6. Alina Waliczek z Dzimierza

    Źródło: Super TV

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń