Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Strucla z makiem"
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 122
Polecam.
Odsłon: 4988
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 122
Polecam.
Odsłon: 4988
Składniki
Drożdże rozkruszyć, rozpuścić w lekko podgrzanym mleku (z odrobiną cukru) i odstawić. Masło utrzeć z cukrem. Nie przerywając ucierania, dodać kolejno jajko i żółtka. Następnie dodać drożdże. Powoli wsypać mąkę i cukier waniliowy.
Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
Mak zalać wrzącą wodą (lub wodą z mlekiem) i gotować 15 minut. Osączyć, ostudzić i zemleć trzy razy. Roztopić masło, dodać miód, skórkę pomarańczową, rdzeń z 1/2 laski wanilii, rodzynki i migdały. Smażyć 10 minut, ciągle mieszając. Wystudzić, połączyć z makiem, cukrem, brandy i białkami ubitymi na sztywną pianę.
Ciasto rozwałkować na prostokąt, posmarować masą, zostawiając brzeg (ok. 3 cm), zrolować, ułożyć na natłuszczonej blasze. Piec godzinę w temp. 200°C.Źródło: Twoje Imperium