Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Strudel z makiem"
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 34
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 21
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 167
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 225
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 774
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 34
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 21
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 167
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 225
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 774
Składniki
Przesiej 25 dag mąki, dodaj sól, jajko wodę oraz olej. Zagnieć elastyczne ciasto (powinno odchodzić od rąk). Z ciasta uformuj kulę, włóż je do miski i zalej olejem (powinno być całe zanurzone w oleju). Odstaw na ok. 30 min.
Na stolnicy lub blacie rozłóż bawełnianą ściereczkę i posyp pozostałą mąką. Ciasto wyjmij z oleju i rozwałkuj je na prostokąt. Pod spód ciasta podłóż dłonie i lekko je rozciągaj na długość ok. 40 cm.
Na jednej części ciasta, około 15 cm od brzegu, rozłóż masę makową uformowaną w podłużny kopczyk. Pomagając sobie ściereczką zwiń ciasto w rulon. Końcówki ciasta dociśnij i podłóż pod spód.
Ciasto delikatnie przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (łączeniem do dołu) a jego wierzch posmaruj roztopionym masłem. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C.
Włóż blachę z ciastem, piecz ok. 40 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Wystudź w uchylonym piekarniku. Tuż przed podaniem oprósz je cukrem pudrem.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut
Porcja: 260 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie