Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sułtański kołacz z dżemem"
To pyszny sos, który można przygotować o każdej porze roku, idealny jako doda...
Odsłon: 207
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 531
To pyszny sos, który można przygotować o każdej porze roku, idealny jako doda...
Odsłon: 207
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 531
Składniki
125 ml soku pomarańczowego mocno podgrzej w rondlu. Wsyp rodzynki, dokładnie wymieszaj. Chwilę gotuj, po czym zdejmij z ognia, przykryj naczynie i pozostaw na noc. Całe migdały wsyp do garnka, zalej wodą. Gdy woda zawrze, gotuj na małym ogniu 1 min. Migdały odcedź na sitku i od razu obierz ze skórek.
Miękkie masło utrzyj z cukrem i miodem. Nie przerywając ucierania, wbijaj po 1 jajku. Dodaj 1/4 dżemu, skórkę z pomarańczy i cytryny. Wymieszaj. Wsyp mąkę, tarte migdały, posiekane owoce, 3 łyżeczki proszku do pieczenia i przyprawę, krótko zmiksuj. Wymieszaj z rodzynkami. Ciastem napełnij wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. Piecz 25 min.
Obrane migdały poprzekrawaj na pół. Ciasto wysuń z piekarnika i jak najszybciej ułóż na nim migdały. Piecz jeszcze 1 godz. Pozostały dżem podgrzej w rondelku z resztą soku pomarańczowego. Przetrzyj przez gęste sitko. Upieczone ciasto przenieś na kratkę kuchenną i od razu polej równomiernie sosem. Ostudź.Źródło: Tina