Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Surówka z kiszonej kapusty"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 95
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 205
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 212
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 95
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 205
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 212
Składniki
Odciśniętą kapustę kiszoną poszatkuj ostrym nożem. Jeśli uznasz, że kapusta jest bardzo kwaśna, możesz ją najpierw przepłukać na sicie zimną wodą.
Obrane marchewki opłucz, osusz, a potem zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Dodaj do kapusty. Jabłko umyj, obierz, pozbaw gniazda nasiennego. Zetrzyj na tarce jarzynowej o małych oczkach, dodaj do surówki, wymieszaj.
Surówkę dopraw do smaku cukrem oraz szczyptą pieprzu, skrop olejem. Odstaw na 30 min, by smaki się przeniknęły. Przed podaniem surówkę udekoruj pokrojonym w paseczki miąższem papryki, groszkiem i koperkiem.
czas ok. 25 min; porcja – 130 kcal, cena 1,40 zł
Nieco inną wersję tej surówki możesz przyrządzić na sposób gruziński. Kapustę odciśnij, wymieszaj ze sporą ilością siekanej natki. Odciśnięty sok połącz z kilkoma zmiażdżonymi ząbkami czosnku oraz zmielonymi orzechami włoskimi i kolendrą. Polej kapustę, dopraw do smaku.Źródło: Świat kobiety