Do góry

Desery Przepis na:

Świąteczne ciasteczka maślane

Świąteczne ciasteczka maślane

Autor:

Przepisów i artykułów: 56 Ocena: 539

Dodano:

Odsłon: 2052

Łatwe i szybkie ciasteczka - idealne na Święta, nie tylko dla dzieciaków. Połączenie aromatu, cynamonu, goździków i cytryny wspaniale ze sobą kontrastuje. Przepyszne:)

Składniki

  • Kostka masła - 200 g.
  • ok. 350 g mąki
  • 1 żółtko
  • Pół szklanki ksylitolu
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka mielonych goździków
  • sok z połówki cytryny
  • marmolada - ja użyłam domowej marmolady z dzikiej róży
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z mąki, zimnego masła i reszty składników zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy na 20 minut do lodówki

  2. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Wałkujemy na cienkie ciasto i wykrajamy ciasteczka. Ja z dziećmi zrobiłam dwa rodzaje ciasteczek - misie oraz ciasteczka z marmoladą.

  3. Ciasteczka z marmoladą wymagają złożenia z dwóch części. Wycinamy kółka, następnie w połowie kółek wycinamy maleńkie kółeczka na środku. Na dół ciasteczka kładziemy marmoladę i nakrywamy "obręczą".

    Ciasteczka pieczemy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

  4. Ciasteczka najlepiej przechowywać po wystygnięciu w dużym zamkniętym słoju. Mogą leżeć kilka dni, nawet do tygodnia, ale są tak pyszne, że zazwyczaj nie mają szans na tak długi okres przechowywania:).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń