Do góry

Desery Przepis na:

Świąteczne ciastka czekoladowe z bakaliami i borówką

Świąteczne ciastka czekoladowe z bakaliami i borówką

Autor:

Przepisów i artykułów: 56 Ocena: 537

Dodano:

Odsłon: 151

Pyszne, intensywnie czekoladowe ciasteczka nie tylko na Święta. Cynamon, wanilia, skórka pomarańczy tworzą cudowny aromat, a świeże borówki przełamują słodycz czekolady.

Składniki

  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 100 g ksylitolu
  • Laska wanilii
  • Starta skórka z jednej dużej pomarańczy
  • Łyżeczka cynamonu
  • Pół szklanki mąki pszennej
  • Pół szklanki dowolnych bakalii - ja dałam suszone daktyle, żurawinę i śliwkę pokrojone w drobną kosteczkę
3-4 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rozpuść w kąpieli wodnej masło z 200 g czekolady. Odstaw do ostygnięcia. Jajka zmiksuj z cukrem. Dodaj przyprawy. Powoli dodawaj suche składniki, cały czas miksując. Odstaw ciasto na 10 minut.

  2. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i nakładaj ciasto łyżką, formując okrągłe ciastka równej wielkości.

  3. Piecz ciastka 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika ostudź ciastka. Dekoruj rozpuszczoną czekoladą, borówkami i startą skórką pomarańczy.

    Ciastka na początku są miękkie, dopiero po przestygnięciu twardnieją, ale w środku nadal pozostają miękkie.


    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń