Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Świąteczne pierogi z makiem i sosem z pomarańczy"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 83
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 171
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 197
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 83
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 171
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 197
Składniki
90 min • Porcja 330 kcal • Koszt porcji 1,50 zł • Przepis na 4-5 porcji
Farsz: mak płuczę, zalewam wrzącym mlekiem, gotuję, mieszając, ok. 10 minut na wolnym ogniu. Odcedzam, studzę i mielę 3 razy. Rozpuszczam masło, dodaję zmielony mak, cukier, skórkę pomarańczową i orzechy, chwilę podsmażam, studzę, mieszam z jajkiem i miodem.
Zagniatam ciasto z podanych składników, rozwałkowuję je i szklanką wycinam kółka. Nakładam na nie po łyżeczce farszu, zlepiam brzegi. Gotuję pierogi ok. 2 minut od chwili, gdy wypłyną.
Cukier lekko karmelizuję, wlewam sok i gotuję, aż sos zgęstnieje. Dodaję skórkę pokrojoną w paseczki, gotuję minutę.Źródło: Kobieta i życie