Do góry

Desery Przepis na:

Świąteczne pierogi z makiem i sosem z pomarańczy

Świąteczne pierogi z makiem i sosem z pomarańczy

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11048

Dodano:

Odsłon: 2

Przepis wart wypróbowania: "Świąteczne pierogi z makiem i sosem z pomarańczy"

Składniki

  • 30 dag mąki pszennej
  • jajko
  • ciepła woda
  • szczypta soli. 20 dag suchego maku
  • szkl. mleka
  • 1 i 1/2 łyżeczki masła
  • łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • łyżka mielonych orzechów włoskich
  • łyżka cukru pudru
  • jajko
  • łyżka miodu. Sos: sok z 2 pomarańczy
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka skórki pomarańczowej
  • do posypania: suchy mak
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 90 min • Porcja 330 kcal • Koszt porcji 1,50 zł • Przepis na 4-5 porcji

  2. Farsz: mak płuczę, zalewam wrzącym mlekiem, gotuję, mieszając, ok. 10 minut na wolnym ogniu. Odcedzam, studzę i mielę 3 razy. Rozpuszczam masło, dodaję zmielony mak, cukier, skórkę pomarańczową i orzechy, chwilę podsmażam, studzę, mieszam z jajkiem i miodem.

  3. Zagniatam ciasto z podanych składników, rozwałkowuję je i szklanką wycinam kółka. Nakładam na nie po łyżeczce farszu, zlepiam brzegi. Gotuję pierogi ok. 2 minut od chwili, gdy wypłyną.

  4. Cukier lekko karmelizuję, wlewam sok i gotuję, aż sos zgęstnieje. Dodaję skórkę pokrojoną w paseczki, gotuję minutę.

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń