Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Świąteczne pierogi z makiem i sosem z pomarańczy"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13343
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1519
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14676
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6052
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13343
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1519
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14676
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6052
Składniki
90 min • Porcja 330 kcal • Koszt porcji 1,50 zł • Przepis na 4-5 porcji
Farsz: mak płuczę, zalewam wrzącym mlekiem, gotuję, mieszając, ok. 10 minut na wolnym ogniu. Odcedzam, studzę i mielę 3 razy. Rozpuszczam masło, dodaję zmielony mak, cukier, skórkę pomarańczową i orzechy, chwilę podsmażam, studzę, mieszam z jajkiem i miodem.
Zagniatam ciasto z podanych składników, rozwałkowuję je i szklanką wycinam kółka. Nakładam na nie po łyżeczce farszu, zlepiam brzegi. Gotuję pierogi ok. 2 minut od chwili, gdy wypłyną.
Cukier lekko karmelizuję, wlewam sok i gotuję, aż sos zgęstnieje. Dodaję skórkę pokrojoną w paseczki, gotuję minutę.Źródło: Kobieta i życie