Do góry

Desery Przepis na:

Świąteczny bułeczki cynamonowe

Świąteczny bułeczki cynamonowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 96 Ocena: 5141

Dodano:

Odsłon: 1192

Pyszna, maślane bułeczki cynamonowe z nutą whisky - idealne na świąteczne wypieki.

Składniki

> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zacznijmy od namoczenia rodzynek w whisky.

    Do przygotowania ciasta potrzebujemy:
    650g mąki pszennej, 50g drożdży, 100g rozpuszczonego masła, 80g cukru, 250ml mleka, 2 żółtka i jedno jajko oraz szczyptę soli.

    Ciasto przygotowujemy w ten sposób, że mieszamy ze sobą: mleko, cukier, masło i drożdże a po połączeniu się tych składników dodajemy kolejne. Wszystko wyrabiamy mikserem do momentu aż ciasto osiągnie jednolitą strukturę - nie będzie się kleiło do rąk.

    Zostawiamy do wyrośnięcia - powinno podwoić swoją objętość.

  2. Jak ciasto urośnie to podsypujemy je mąką i wałkujemy w taki sposób, aby powstał długi prostokąt. Całość posypujemy cukrem i cynamonem, orzechami i rodzynkami a następnie rolujemy ciasto, tak aby wszystkie dodatki znalazły się w środku. Powstanie nam walec z ciasta, który kroimy na 4cm kawałki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy do wyrośnięcia

  3. Piekarnik nagrzewamy do 180C i wkładamy na jego spód naczynie z wodą. Dobrze jest poczekać chwilę aż w piekarniku wytworzy się para. Bułeczki będą się piekły około 20-25 minut z tym, że w połowie pieczenia proponuje otworzyć piekarnik i obrócić blaszkę, spowoduje to, to że będą równo upieczone.

  4. Do przygotowania lukru potrzebujemy sok z połówki cytryny, cynamon i cukier puder. Proporcje na oko, jednak tak aby lukier był dość gęsty. Bułeczki najlepiej lukrować kiedy są jeszcze gorące.

    Życzę smacznego!

    Ps. Poniżej znajduje się film, w którym bardzo dokładnie, krok po kroku pokazuję jak zrobić takie bułeczki.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

DoktorGosia 14 listopada Ależ piękny, świąteczny nastrój te bułeczki wprowadziły:). Aż czuć ten aromat cynamonu i whisky:). Muszą być pyszne:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń