Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Świąteczny indyk z rodzynkami"
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 137
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 34
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 137
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 34
Składniki
Indyka opłucz starannie, osusz, natrzyj z zewnątrz i od środka solą. Odstaw do lodówki do następnego dnia.
Surową wątróbkę oczyść, posiekaj, przepuść przez maszynkę lub zmiksuj razem z namoczonymi w wodzie i odciśniętymi kajzerkami. Dodaj jajka, łyżkę oleju, rodzynki, płatki migdałów oraz łyżkę miodu. Starannie wymieszaj, dodając tyle bułki tartej, by powstała dość zwarta masa.
Nadzienie dopraw do smaku solą, gałką mu szkatołową oraz pieprzem. Odstaw na godzinę do lodówki. W tym czasie obierz i pozbaw gniazd nasiennych jabłka. Owoce pokrój na ćwiartki, włóż do środka tuszki. Dopełnij schłodzonym nadzieniem z wątróbek, rodzynek oraz migdałów. Farsz nałóż także do szyi indyka. Starannie pozszywaj wszystkie otwory bawełnianą nicią.
Indyka ułóż w brytfannie, polej rozpuszczonym masłem. Wstaw do piekarnika. Piecz 30 min w 180 st. Po tym czasie polej tuszkę piwem. Piecz jeszcze 3-3,5 godziny. Co pewien czas polewaj indyka powstającym sosem.
12 porcji, czas ok. 300 min; porcja – 390 kcal, cena 3,50 złŹródło: Świat kobiety