Do góry

Desery Przepis na:

Swojski placek serowo-makowy

Swojski placek serowo-makowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6687

Dodano:

Odsłon: 11

Przepis wart wypróbowania: "Swojski placek serowo-makowy"

Składniki

  • Na spód: 20 dag masła (margaryny)
  • 20 dag cukru
  • 1 jajko
  • 50 dag mąki pszennej
  • 1/2 torebki proszku do pieczenia
  • tłuszcz do blachy. Masa makowa: 50 dag mielonego suchego maku
  • 3/4 litra mleka
  • 20 dag cukru
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 6 dag masła (margaryny)
  • 2 jajka
  • 8 dag mąki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu. Masa serowa: 3 jajka
  • 75 dag mielonego twarogu
  • 4 łyżki oleju
  • 30 dag cukru
  • 4 dag mąki ziemniaczanej
  • sok wyciśnięty z 2 cytryn
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. ok. 105 minut

  2. Przygotować spód: masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Wbić jajko. Wsypać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Szybko rękoma zagnieść kruszonkę. Blachę natłuścić. Na spodzie rozsypać 2/3 kruszonki, mocno ją docisnąć dłonią.

  3. Przygotować masę makową: w garnku zagotować 1/2 litra mleka z cukrem, masłem oraz skórką cytrynową i cynamonem. Wsypać mak, gotować 10 minut na małym płomieniu. Zdjąć z ognia. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Żółtka wymieszać z resztą mleka i mąką ziemniaczaną. Wlać do maku i, mieszając, ponownie zagotować. Odstawić do przestudzenia.

  4. Białka ubić na sztywno. Pianę delikatnie domieszać do masy makowej i rozsmarować na spodzie z kruszonki.

  5. Przygotować masę serową: twaróg utrzeć z olejem, cukrem i żółtkami. Dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Białka ubić na sztywno, połączyć z serem. Wyłożyć na warstwę maku. Posypać resztą kruszonki.

  6. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 50 minut. Poprószyć cukrem pudrem.

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń