Do góry

Desery Przepis na:

Swojski placek z czarnymi jagodami

Swojski placek z czarnymi jagodami

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6687

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Swojski placek z czarnymi jagodami"

Składniki

  • 25 dag czarnych jagód
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 15 dag miękkiego masła
  • 24
  • 5 dag cukru
  • 20 dag mielonego twarogu
  • 10 dag mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 7
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • tłuszcz i tarta bułka do foremki
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. ok. 120 minut.

  2. Jagody przebrać, szybko opłukać na sitku pod bieżącą wodą. Osączyć i dobrze osuszyć. Rozbić 2 jajka. Oddzielić żółtka od białek. Białka włożyć do lodówki. Masło utrzeć z 12,5 dag cukru. Kolejno dodawać 2 żółtka oraz 2 całe jajka. Dołożyć twaróg. Przesiać 8 dag mąki pszennej z proszkiem do pieczenia i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Porcjami wsypywać do ucieranej masy. Dobrze wymieszać mikserem.

  3. Podłużną foremkę (o dł. ok. 30 cm i poj. 2 litry) posmarować tłuszczem, oprószyć tartą bułką. Nałożyć do niej ciasto. Wzdłuż zrobić łyżką wgłębienie przypominające rynnę. Wymieszać 20 dag jagód z resztą mąki pszennej. Owoce nałożyć do przygotowanego dołeczka. Foremkę z ciastem wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 60 minut. Wyjąć i odstawić na około 45 minut.

  4. Odłożone dwa białka ubić na sztywno ze szczyptą soli oraz 12 dag cukru. Bezę rozsmarować na wierzchu ciasta. Posypać pozostałymi jagodami i leciutko przemieszać. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 8 minut.

  5. Do garnirowania bezy na cieście świetna będzie skórka cytrusowa pokrojona w paseczki. Dla ożywienia koloru można ją ugotować w syropie z granatu.

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń