Do góry

Desery Przepis na:

Szachownica z musem gruszkowym

Szachownica z musem gruszkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 37 Ocena: 246

Dodano:

Odsłon: 1426

Cieszy oko i podniebienie. Górę ciasta można zastąpić innym musem np jabłkowym, śliwkowym.

Składniki

  • Ciasto:
  • 5jaj
  • 3/4szkl cukru
  • 1szkl mąki pszennej
  • 2łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3łyżki kakao
  • 1/2 szkl oliwy
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 1kg zmielonego sera
  • 1/2szkl cukru
  • 1budyń waniliowy
  • 3łyżki soku pomarańczowego
  • 4jajka
  • Mus gruszkowy:
  • Ok 10małych gruszek
  • 1galaretka gruszkowa
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Zmiksować. Suche składniki przesiać przez sito i za pomocą łyżki połącz z masą na przemian z olejem. Wymieszać ręcznie. Piec ok 28min w 180C. Po upieczeniu ciasto kroimy w paski ok 2cm, zaczynajac od rogu. Co 2pasek delikatnie wyciągamy.

  2. Masa serowa: Ser połączyć z budyniem i sokiem. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać do sera. Zmiksuj. Białka ubić na sztywno, za pomocą łyżki połącz z masą serową. W wolne przestrzenie nakładaj ser. Druga warstwę zacznij od nakładania pasków z ciasta na paski z sera. Następnie wyłóż pozostały ser w wolne przestrzenie. Ciasto piec jeszcze 1h w 160C. Po upieczeniu wystudzić i wyłóż mus gruszkowy.

  3. Mus gruszkowy: Gruszki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.przełóż do garnka i prażymy pod przykryciem ok 15min. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia i wylać na ciasto. Schłodzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń