Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka.

Szarlotka.

Autor:

Przepisów i artykułów: 586 Ocena: 12016

Dodano:

Odsłon: 5930

Taka trochę resztkowa pół na pół jabłka z gruszkami,dobra wyszła :-)

Składniki

  • Blaszka 24x24 cm
  • 1,5 szkl.mąki pszennej
  • pół szkl.mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 g masła lub margaryny
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18 %
  • 4-5 łyżek cukru
  • bułka tarta do posypania ciasta
  • Owoce:
  • jeśli używacie samych jabłek to ok.1,5 kg u mnie akurat pół na pół z gruszkami
  • sok z połowy małej cytryny
  • 4 łyżki cukru w zależności od kwaskowatości owoców
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • Piana:
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • pół szkl.cukru
  • 1 budyń śmietankowy lub kisiel pomarańczowy
  • Dodatkowo:
  • cukier puder + cynamon a wierzch
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szarlotka.

Przygotowanie

  1. Owoce myjemy,obieramy,usuwamy gniazda nasienne,kroimy na 4 a następnie na cienkie paseczki,wrzucamy do miski,skrapiamy sokiem z cytryny,wsypujemy cukier,całość mieszamy dokładnie,najlepiej ręką i odstawiamy na ok.godz.aż owoce puszczą sok.
    Wszystkie składniki na ciasto oprócz bułki tartej umieścić w misce i zagnieść szybko ciasto,

  2. które dzielimy na 2 części,mniejszą część zawijamy w folie i wrzucamy do zamrażalnika a większą częścią wylepiamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,nakłuwamy widelcem,

  3. wstawiamy ją do lodówki lub zamrażalnika na 15-20 min.następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 C i pieczemy 10 min.do zarumienienia.
    Na podpieczone ciasto rozsypujemy bułkę tartą,z owoców odlewamy sok,wsypujemy suchą galaretkę,całość mieszamy i wykładamy na rozsypaną bułkę tartą,na owoce wykładamy pianę

  4. białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli,wsypujemy cukier,ubijamy do momentu aż cukier będzie niewyczuwalny,następnie wsypujemy suchy budyń,krótko miksujemy tylko do połączenia i wykładamy na owoce.Na owoce ścieramy na tarce kawałek ciasta z zamrażalnika,

  5. blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 C i pieczemy ok.50 min.

  6. Gotową szarlotkę posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

aszantia 05 października 2018 Suchą galaretke wsypujemy do czego? Soku z owocow czy owoców Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rodzinka500 23 września 2018 Akurat u mnie też jest szarlotka, ale wygląda wspaniale i zrobię ją w następnej kolejności Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bozka44 16 września 2018 Ty mnie tu na ciasteczka nie podbieraj, bo na diecie jestem, a jak widze takie cuda, to skrecac mnie zaczyna :-(
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń