Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszna szarlotka mojej mamy . Zawsze wspaniała. Podany czas = czas przygotowania + czas pieczenia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1046
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 93
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1046
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 93
Składniki
Z podanych składników zagniatamy ciasto . Jeśli margaryna jest zbyt twarda dobrym pomysłem jest starcie jej na dużych oczkach tarki. Około 1/4 ciasta odłożyć . Będzie potrzebne na wierzch ciasta. Jabłka kroimy w grubsze plasterki , wrzucamy do garna dodajemy kilka łyżek wody żeby jabłka nie przywarły do dna .Dodajemy cukier wedle uznania.Czy ktoś lubi bardziej kwaskowe czy słodkie jabłka.Kiedy zmiękną doprawiamy cynamonem. Białka ubijamy z 1 łyżką mąki ziemiaczanej i 1/2 szklanki cukru na sztywno. Blaszkę smarujemy margaryną i posypujemy mąką . Przygotowaną blaszkę wykładamy ciastem . Dobrze jest posmarować ciasto białkiem , dzięki czemu sok z jabłek nie będzie wsiąkał . Następnie wykładamy wystudzone jabłka a na jabłka ubitą na sztywno pianę .Pozostałe ciasto rwiemy na drobne kawałki rozgniatając je kciukiem i tak jeden kawałek przy drugim dekorujemy górę ciasta . Pieczemy w temperaturze 170-180 stopni celcjusza przez około 45 minut. Mimo podanego czasu i stopni ciasto należy kontrolować . Po upieczeniu szarlotkę posypujemy cukrem pudrem.
https://www.malgoskawkuchni.com/2020/04/szarlotka-edyty.html