Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka Kasztelańska

Szarlotka Kasztelańska

Autor:

Przepisów i artykułów: 538 Ocena: 7183

Dodano:

Odsłon: 3449

Bardzo delikatne ciasto. Ciasto na biszkopcie z masą jabłeczną i galaretkową pianką.

Składniki

  • BISZKOPT:
  • -5 jajek -3/4 szklanki cukru -1 cukier waniliowy
  • -1/2 szklanki maki tortowej -1/2 szklanki maki ziemniaczanej
  • -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA JABŁECZNA:
  • -1,5 kg. jabłek -1 szklanka wody
  • -1 galaretka pomarańczowa -1 galaretka truskawkowa (można i inne)
  • -2 łyżki cukru/opcjonalnie
  • PIANKA:
  • -2 galaretki truskawkowe -2 szklanki wody
  • -3/4 szklanki mleka -1 śnieżka
  • ESY-FLORESY: -50 g. gorzkiej czekolady
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem i cukrem waniliowym.Przesiać mąki z proszkiem i wymieszać już łopatką. Przelać do blaszki 30x40, wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec ok.25 min.w 175 *C.

  2. masa jabłeczna-Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej.Wlać szklankę wody i pogotować, ale nie rozgotować. Odstawić z palnika i zaraz wsypać galaretki. Mieszać do rozpuszczenia. Ostudzić do lekkiego tężenia. Wylać na biszkopt.

  3. pianka - Wodę zagotować,odstawić i rozpuścić galaretki.Ostudzić do lekkiego tężenia.Mleko ubić ze Śnieżką w/g przepisu.Potem dolewać tężejące galaretki i krótko zmiksować.Rozsmarować na masie jabłecznej.

  4. Czekoladę rozpuścić nad parą i polać górę placka w esy-floresy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń