Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka Królewska.

Szarlotka Królewska.

Autor:

Przepisów i artykułów: 491 Ocena: 8900

Dodano:

Odsłon: 2521

Szybkie i proste ciacho.Biszkopt z musem jabłkowym i bitą śmietaną.

Składniki

  • Blaszka 25x36 cm
  • Biszkopt:
  • 4 jajka M
  • 3\4 szkl.cukru
  • 3\4 szkl.mąki tortowej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Mus Jabłkowy:
  • 3 szkl.soku jabłkowgo
  • 2 słoiki musu jabłkowego po 720 g(można dać mniej)
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • Masa Śmietanowa:
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 50 ml wody
  • cukier puder do smaku
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli,wsypywać partiami cukier cały czas miksując,dodajemy stopniowo żółtka i miksujemy do połączenia,odkładamy mikser i przesiewamy przez sitko mąki z proszkiem do pieczenia,delikatnie mieszamy łyżką i przekładamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,wyrównujemy górę i wkładamy do piekarnika na ok.25 min.do tzw.suchego patyczka,pieczemy w temp.180 C.Po upieczeniu odwracamy do góry dnem,wykładamy na ściereczkę,ściągamy papier i pozostawiamy do wystygnięcia.
    Biszkopt wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

    Sok jabłkowy zagotować i zdjąć z ognia,wsypać galaretki dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się galaretek,wrzucić mus jeszcze raz wymieszać i pozostawić do wystygnięcia,następnie tężejący mus wylać na biszkopt,równomiernie rozsmarować,wstawić do lodówki(żeby mus szybciej zaczął tężeć przed wylaniem na ciasto wrzuciłam garnek do zamrażalnika i co jakiś czas mieszałam).

  2. Śmietankę schładzamy w zamrażalniku przez ok.20 min.żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia.
    Schłodzoną śmietankę ubijamy,wsypujemy cukier waniliowy i cukier puder do smaku,następnie w mikrofali podgrzewamy kilka sekund żelatynę,tylko do rozpuszczenia,wrzucamy do żelatyny łyżkę ubitej śmietanki,mieszamy szybko i całość wlewamy do ubitej śmietanki,miksując mikserem.
    Gotową masę wylewamy na mus jabłkowy,na wierzch ścieramy czekoladę,ciasto wstawiamy do lodówki.




Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń