Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Szarlotka przekładana"
To pyszny sos, który można przygotować o każdej porze roku, idealny jako doda...
Odsłon: 212
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 572
To pyszny sos, który można przygotować o każdej porze roku, idealny jako doda...
Odsłon: 212
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 572
Składniki
2 żółtka połącz z 20 dag masła, 13 dag cukru, szczyptą soli oraz 33 dag mąki. Zagnieć ciasto, podziel na dwie części, schłodź. Jedną częścią wylep formę. Piecz 15 min w 180 st. Tak samo przygotuj drugi blat.
2 białka ubij z 7 dag cukru. Dodaj 2 żółtka i 2 łyżki oleju. Wsyp pozostałą mąkę z 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia. Przelej do formy, piecz 25 min w 180 st.
Pół szklanki mleka odlej, resztę zagotuj. Utrzyj 2 żółtka z resztą cukru i cukrem waniliowym. Dodaj 3 dag skrobi ziemniaczanej i pozostałe mleko. Wlej do gotującego się mleka. Ogrzewaj, mieszając, aż powstanie gęsty i gładki budyń. Ostudź go. 2 łyżeczki żelatyny rozpuść w 80 ml wody. Ubitą kremówkę połącz z budyniem i żelatyną.
Jabłka obierz, zetrzyj, uduś na łyżce masła. Dodaj 3 łyżki konfitury. Zdejmij z ognia, wsyp łyżeczkę żelatyny i galaretkę morelową, ostudź. Układaj kolejno: kruchy spód, połowę masy jabłkowej i kremu, biszkopt nasączony ponczem, resztę masy i kremu oraz kruchy spód.
<strong>Katarzyna Cukier, Domaszno, inż. budownictwa</strong>Źródło: Świat kobiety