Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka sypana

Szarlotka sypana

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 1123

Dodano:

Odsłon: 242

Szarlotka jest bardzo prosta w przygotowaniu. Pysznie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

Składniki

  • mąka pszenna 1 szkl
  • kasza manna 1 szkl
  • cukier 3/4 szkl
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • cynamon mielony 2 łyżeczki
  • masło 15 dag
  • jabłka 1-1,5 kg
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szarlotka sypana

Przygotowanie


  1. Mąkę wymieszać z kaszą manną, cukrem i proszkiem do pieczenia.


  2. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Na dno formy wsypać 1/3 suchych składników, wyłożyć połowę startych jabłek, posypać łyżeczką cynamonu. Następnie wsypać połowę pozostałej mąki, rozłożyć resztę jabłek, oprószyć cynamonem.


  3. Na wierzch wsypać pozostałą mąkę z kaszą manną, zetrzeć na tarce o dużych oczkach masło.

  4. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 60 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń