Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka sypana - najłatwiejsze ciasto z jabłkami

Szarlotka sypana - najłatwiejsze ciasto z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 53 Ocena: 1384

Dodano:

Odsłon: 539

Pyszne ciasto z jabłkami powstałe poprzez połączenie sypkich warstw z masą jabłkową. Na prawdę łatwe i efektowne.

Składniki

  • 1 szkl mąki
  • 1 szkl kaszy manny
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 170 g zimnego masła
  • 1,5 kg jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło podziel na dwie części: jedną mniejszą (ok. 1/3) i drugą większą (ok. 2/3), a następnie wstaw je do zamrażalnika do czasu przygotowania pozostałych składników.

  2. Suche składniki: mąkę, kaszę manną, cukier i proszek do pieczenia wymieszaj dokładnie w misce, a następnie podziel je na 3 części.

  3. Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj cynamon i wymieszaj. Do tej szarlotki należy użyć soczystych jabłek, mogą być kwaskowe lub nie, to zależy od waszych preferencji.

  4. Przygotuj tortownicę o średnicy 20-22 cm.

  5. Złożenie ciasta zacznij od starcia na tarce o grubych oczkach mniejszej części masła. Rozprowadź je równomiernie na dnie tortownicy.

  6. Następnie wysyp pierwszą część suchych składników tworząc równą warstwę. Na to wyłóż połowę masy jabłkowej. Następnie wysyp drugą część suchych składników i wyłóż resztę jabłek. Na to wysyp resztę sypkich składników. Na wierzch ciasta zetrzyj pozostałe masło i rozłóż je równomiernie.

  7. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 75 min. Jeżeli w trakcie pieczenia, wierzch ciasta będzie już wystarczająco zrumieniony, przykryj go folią aluminiową i odkryj ponownie 10 min przed końcem pieczenia, żeby skórka się zrumieniła.

  8. Ciasto jest bardzo smaczne na ciepło, z powodzeniem możesz je podać z lodami i bitą śmietaną.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń