Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Szarlotka z budyniem"
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 284
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 99
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 145
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 277
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 114
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 284
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 99
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 145
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 277
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 114
Składniki
Do przesianej mąki wsyp oba cukry oraz proszek do pieczenia, wymieszaj. Dodaj pokrojoną w wiórki margarynę, jajko, żółtka oraz śmietanę lub jogurt. Zagnieć gładkie ciasto. Podziel je na dwie części. Z każdej uformuj kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 60 min.
Do 1 szklanki mleka wsyp proszek budyniowy, wymieszaj. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem. Gdy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i wlej rozpuszczony proszek budyniowy. Gotuj, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Przestudź.
Obrane jabłka pokrój w dużą kostkę. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Jeden kawałek ciasta rozwałkuj na okrągły placek i przełóż do tortownicy. Ciasto nakłuj w kilku miejscach widelcem, posyp bułką tartą i rozłóż jabłka. Zalej je masą budyniową. Przykryj drugim kawałkiem rozwałkowanego ciasta. Piecz ok. 45 min w temp. 180°C. Gdy wystygnie, oprósz cukrem pudrem.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 420 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie