Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Szarlotka z kratką"
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 244
Polecam.
Odsłon: 731
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36242
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 404
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 244
Polecam.
Odsłon: 731
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36242
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 404
Składniki
Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj posiekane masło, jajka, żółtko i 3/4 szklanki cukru. Szybko zagnieć ciasto, zawiń w folię i włóż do lodówki na około 30 minut.
Rodzynki zalej esencją rumową z odrobiną wody. Jabłka obierz, pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny.
Szklankę wody zagotuj ze szczyptą cynamonu, resztą cukru gruboziarnistego i cukrem wanilinowym. Dodaj jabłka, duś około 5 minut, następnie dodaj rodzynki.
Budyń rozprowadź w kilku łyżkach wody, dodaj do jabłek i zagotuj.
Tortownicę o średnicy 26 cm wylep 2/3 ciasta, posyp bułką tartą i napełnij masą jabłkową.
Pozostałe ciasto rozwałkuj, potnij na paski o szerokości około 1 cm i ułóż na cieście kratkę.
Piecz szarlotkę około 50 minut w temperaturze 180°C. Ostudzone ciasto polej lukrem.
80 min ? Stopień trudności: średnie ? Kalorie: 250
<strong>Agnieszka Rybak z Pruszcza Gdańskiego</strong>Źródło: Super TV