Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Szarlotka z makiem i bakaliami"
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 288
Pyszne ekspresowe danie na upalny dzień, marynowane śledzie w zalewie octowej...
Odsłon: 117
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 794
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 915
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 288
Pyszne ekspresowe danie na upalny dzień, marynowane śledzie w zalewie octowej...
Odsłon: 117
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 794
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 915
Składniki
Mak zagotować, wystudzić, odcedzić, zemleć dwukrotnie. Jajka sparzyć, oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem. Masło utrzeć z cukrem na puch, dodawać stopniowo po jednym żółtku i jednej łyżce maku, proszek do pieczenia, utarte jabłka, rozdrobnione bakalie oraz kaszę mannę.
Masę delikatnie wymieszać z pianą z białek, wylać na kwadratową blachę do pieczenia wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą, piec 50 minut w temp.180oC.
Wystudzoną szarlotkę pokroić w kwadraty, oblać polewą czekoladową przygotowaną według przepisu na opakowaniu, udekorować.
ok. 75 minutŹródło: Twoje Imperium