Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka z rosą

Szarlotka z rosą

Autor:

Przepisów i artykułów: 210 Ocena: 2486

Dodano:

Odsłon: 6136

Wyśmienita szarlotka z bezą, daleka kuzynka słynnego sernika z rosą.. Upieczona na pysznym cieście z beza udekorowana złotymi kropelkami rosy. Ta szarlotka Was zachwyci swoim smakiem i wyglądem.

Składniki

  • Ciasto:
  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka śmietany
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 1/2 proszku do pieczenia
  • Jabłka:
  • 2 kg jabłek
  • 2 -3 łyżki brązowego cukru
  • 2 duże łyżeczki cynamonu lub do smaku
  • 1/3 łyżeczki zmielonych goździków
  • Beza:
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 6 łyżek cukru
> 6 os. 30 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Szarlotka z rosą

Przygotowanie

  1. Zrobić ciasto: W misce utrzeć zalotka wraz z cukrem, na puszysta masę.

    Do utartych żółtek ciągle mieszając, dodać śmietanę. Na koniec przesiać make z proszkiem do pieczenia. Całość dobrze wymieszać.
    Gotowe ciasto przelać do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Moja forma o wymiarach 23 x 29 cm.

    Piec w nagrzanym piekarniku, funkcja góra – dół, w 180 st. C. 30 minut.

  2. W międzyczasie przygotować jabłka: Jabłka obrać ze skórki, usunąć z nich gniazda nasienne i pokroić w kostkę.

    W dużym garnku podsmażyć jabłka wraz z cukrem i przyprawami.
    Kiedy ciasto się podpiecze wyłożyć na nie jeszcze cieple jabłka i całość zapiec następne 15 minut.

  3. Na koniec zrobić bezę: do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną piane, powoli dodając cukier.

    Gotową bezę wyłożyć na upieczone jabłka. Nożem lub końcem łyżki można na niej zrobić wyżłobienia, w których będzie zbierać się „rosa”
    Ciasto włożyć z powrotem do piekarnika i podpiec następne 5 – 10 minut.

    Ciasto wystudzić powoli w formie.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń