Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyśmienita szarlotka z bezą, daleka kuzynka słynnego sernika z rosą.. Upieczona na pysznym cieście z beza udekorowana złotymi kropelkami rosy. Ta szarlotka Was zachwyci swoim smakiem i wyglądem.
Zrobić ciasto: W misce utrzeć zalotka wraz z cukrem, na puszysta masę.
Do utartych żółtek ciągle mieszając, dodać śmietanę. Na koniec przesiać make z proszkiem do pieczenia. Całość dobrze wymieszać.
Gotowe ciasto przelać do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Moja forma o wymiarach 23 x 29 cm.
Piec w nagrzanym piekarniku, funkcja góra – dół, w 180 st. C. 30 minut.
W międzyczasie przygotować jabłka: Jabłka obrać ze skórki, usunąć z nich gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
W dużym garnku podsmażyć jabłka wraz z cukrem i przyprawami.
Kiedy ciasto się podpiecze wyłożyć na nie jeszcze cieple jabłka i całość zapiec następne 15 minut.
Na koniec zrobić bezę: do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną piane, powoli dodając cukier.
Gotową bezę wyłożyć na upieczone jabłka. Nożem lub końcem łyżki można na niej zrobić wyżłobienia, w których będzie zbierać się „rosa”
Ciasto włożyć z powrotem do piekarnika i podpiec następne 5 – 10 minut.
Ciasto wystudzić powoli w formie.
Smacznego!
Prosty w przygotowaniu , wykona każdy nawet ten, kto nigdy ciasta nigdy ciast...
Odsłon: 73
Bardzo wydajny i pyszny biszkopt z masa budyniowo jabłkowa zapraszam po przepis
Odsłon: 74
Prosty w przygotowaniu , wykona każdy nawet ten, kto nigdy ciasta nigdy ciast...
Odsłon: 73
Bardzo wydajny i pyszny biszkopt z masa budyniowo jabłkowa zapraszam po przepis
Odsłon: 74
Składniki
Zrobić ciasto: W misce utrzeć zalotka wraz z cukrem, na puszysta masę. Do utartych żółtek ciągle mieszając, dodać śmietanę. Na koniec przesiać make z proszkiem do pieczenia. Całość dobrze wymieszać. Gotowe ciasto przelać do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Moja forma o wymiarach 23 x 29 cm. Piec w nagrzanym piekarniku, funkcja góra – dół, w 180 st. C. 30 minut.
W międzyczasie przygotować jabłka: Jabłka obrać ze skórki, usunąć z nich gniazda nasienne i pokroić w kostkę. W dużym garnku podsmażyć jabłka wraz z cukrem i przyprawami. Kiedy ciasto się podpiecze wyłożyć na nie jeszcze cieple jabłka i całość zapiec następne 15 minut.
Na koniec zrobić bezę: do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną piane, powoli dodając cukier. Gotową bezę wyłożyć na upieczone jabłka. Nożem lub końcem łyżki można na niej zrobić wyżłobienia, w których będzie zbierać się „rosa” Ciasto włożyć z powrotem do piekarnika i podpiec następne 5 – 10 minut. Ciasto wystudzić powoli w formie. Smacznego!
Przepisy Desery
Desery
Placek ucierany z truskawkami
Desery
Szybie ciasto ucierane z truskawkami
Desery
Biszkopt z masą budyniowo jabłkowa na dużą blachę
Desery
Ciasto z rabarbarem na oleju na dużą blachę
Placek ucierany z truskawkami
Prosty placek z truskawami do zrobienia w ekspresowym tempie. Zamiast truskaw...
Odsłon: 14
Szybie ciasto ucierane z truskawkami
Ciasto wykonane według tego przepisu udaje się za każdym razem. Jest tak pros...
Odsłon: 78