Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Szaszłyki z marchewką"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 36
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 106
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 17
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 36
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 106
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 17
Składniki
Ugotuj ziemniaki, odcedź i odstaw do ostygnięcia. Przeciśnij przez praskę. Dodaj jajko i mąkę. Całość zagnieć na jednolite ciasto. Jeżeli będzie się nadmiernie kleić, podsyp mąką.
Ugotuj marchewki (7 minut), aż będą miękkie. Odcedź, przelej zimną wodą. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć pokrojone na grube krążki marchewki. Dopraw solą i pieprzem, polej miodem, wymieszaj, by marchewki pokryły się glazurą. Smaż około 5 minut.
Przełóż ciasto na stolnicę i podziel na kilka mniejszych części. Z każdej uformuj wałek grubości palca. Lekko go spłaszcz i potnij na ukośne kawałki. Wrzucaj kluski do wrzątku i gotuj od wypłynięcia około 2 minut.
Podawaj kopytka nadziewane na patyki do szaszłyków, na zmianę: klusek, krążek marchewki, klusek, krążek marchewki.
Czas przygotowania: 15 minut, cena porcji: ok. 1 zł, 485 kcal, dla 4 osóbŹródło: Olivia