Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Szczupak w galarecie"
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 65
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 70
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 65
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 70
Składniki
Sprawioną rybę skrop obficie sokiem z cytryny. Zagotuj ok. 2 l wody, dosyp sól, pieprz, ziele angielskie i Vegetę.
Obierz marchewkę, pietruszkę i cebulę. Dorzuć do garnka warzywa razem z listkiem laurowym. Zagotuj przygotowany wywar, a następnie przelej go przez sito.
Do czystego rosołu włóż ostrożnie szczupaka, zwijając go w literę C. Gotuj go na wolnym ogniu ok. 15 minut.
Odlej litr czystego wywaru, rozpuść w nim żelatynę i dopraw sokiem z cytryny.
Wyjmij szczupaka z garnka i ułóż na dużym półmisku. Natnij grzbiet ryby tak, by można było włożyć w niego plasterki marchewki, pietruszki i porzeczki. Z oliwek zrób oczy. Wokół rozłóż papryczki i pozostałe porzeczki. W pysku umieść jajko ugotowane na twardo.
Całość zalej tężejącą galaretą i włóż potrawę na godzinę do lodówki. Najlepiej przygotuj ją dzień przed podaniem.
Renata Pyzik z TarnogóryŹródło: Super TV