Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Szpinakowe Żabie Króle z kremową koroną"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 178
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 178
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Składniki
ok. 60 minut
Szpinak rozmrozić na sitku, odsączyć. Przełożyć do metalowej miseczki. Postawić nad garnkiem z parującą wodą. Mocno podgrzać w kąpieli wodnej. Posiekać i wymieszać z olejem. Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym. Kiedy masa jajeczna podwoi swoją objętość, dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Potem olej ze szpinakiem i posiekaną czekoladę. Wymieszać szybko mikserem.
Formę na muffinki z 12 wgłębieniami wyłożyć papierowymi foremkami. Nakładać po porcji szpinakowego ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piec 20-25 minut. Babeczki przestudzić w foremce, delikatnie wyjąć i odłożyć do całkowitego wystudzenia.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysto. Konfiturę podgrzać, przetrzeć przez sitko, wymieszać z kremem maślanym. Przełożyć go do szprycy cukierniczej z małym otworkiem (0,5 cm). Na każdą babeczkę wyciskać po kilka małych porcji kremu, formując korony. Udekorować złotymi cukrowymi perełkami.Źródło: Życie na gorąco