Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Szybka babka ucierana z orzechami"
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 24
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 539
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 766
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 40
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 24
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 539
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 766
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 40
Składniki
Margarynę (powinna mieć temperaturę pokojową) utrzeć na puszysto z cukrem i cukrem waniliowym. Nie przerywając ucierania, dodawać do masy kolejno jajka, następnie porcjami dosypywać przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Dodać mielone orzechy, mleko lub śmietanę i likier. Ciasto ma być aksamitnie gładkie.
Masę na ciasto wylać do keksówki wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC. Piec około 1 godz. Ciasto jest gotowe, jeśli wsadzony weń patyczek jest po wyjęciu suchy.
Przygotować polewę czekoladową według przepisu na opakowaniu. Polać nią ciasto, posypać drobno posiekanymi orzechami laskowymi. 4 Babka nie powinna być przechowywana w lodówce. Najlepszy smak ma 1-2 dni po upieczeniu.
ok. 75 minutŹródło: Twoje Imperium