Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Szybki makowiec"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 303
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 303
Składniki
Mąkę przesiej, wsyp do misy. W zagłębienie wrzuć pokruszone drożdże, dodaj cukier, jajka, skórkę z cytryny, mleko, miękkie masło. Dokładnie wyrób, aż zacznie odstawać od ręki. Nakryj, odstaw na 30 min, by podrosło.
Masę makową połącz z białkiem. Wyrośnięte ciasto krótko wyrób, podziel na 2 części. Rozwałkuj je na prostokąty, posmaruj masą makową i zwiń. Włóż do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do piecz. keksówki i odstaw na 15 min. Piecz ok. 40 min w 190°C. Udekoruj np. lukrem.
Makowiec możesz zrobić już w 35 min! Upiecz biszkoptowe blaty, posmaruj masą makową (bez białka) i zwiń.Źródło: Świat kobiety