Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Szynka w pomarańczach"
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 214
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 754
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1800
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 160
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 233
Polecam.
Odsłon: 272
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 214
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 754
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1800
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 160
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 233
Polecam.
Odsłon: 272
Składniki
2 l wody zagotuj z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i goździkami. Dodaj sól, saletrę i cukier.
Umyte mięso natrzyj czosnkiem i ziołami, pokryj zalewą, po czym wstaw do lodówki na 4 dni.
Przełóż szynkę do brytfanny i polej ją sokiem wyciśniętym z dwóch pomarańczy. Wstaw potrawę do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez ok. 2 godziny. Co 30 minut dolewaj sok z kolejnych dwóch pomarańczy.
Upieczoną szynkę natrzyj musztardą wymieszaną z miodem. Przykryj ją pozostałymi owocami pokrojonymi w plastry i ponownie włóż do piekarnika. Piecz jeszcze kwadrans.
Do wypieczonego z szynki sosu dolej brandy i zagotuj. Przypraw gałką, przelej do sosjerki i serwuj z soczystą szynką.Źródło: Kurier TV