Do góry

Desery Przepis na:

Szynka z goździkami

Szynka z goździkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 7

Smaczny pomysł na "Szynka z goździkami"

Składniki

  • 2 kg szynki bez kości
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 1 laska cynamonu
  • ziarenka czarnego pieprzu i ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • ok. 20 goździków
  • 20 dag brązowego cukru
  • 100 ml słodkiego wina np. Porto lub Madera
  • 25 ml czerwonego octu winnego
  • 20 dag miodu
  • sól
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Marchewkę obierz, umyj, pokrój w kawałki. Z pora usuń wierzchnie liście, opłucz. Cebulę przekrój na pół. Do dużego garnka włóż szynkę i zalej zimną wodą. Dodaj 1 łyżkę soli, warzywa, laskę cynamonu, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego oraz listki laurowe.

  2. Zagotuj, a gdy zacznie wrzeć zmniejsz ogień i gotuj ok. 2,5 godziny (w razie potrzeby dolewając wrzącą wodę – szynka musi być cały czas zakryta).

  3. Do rondelka wlej wino oraz ocet, dodaj cukier. Zagotuj, a gdy zacznie wrzeć dodaj miód i zagotuj jeszcze raz. Wystudzoną szynkę wyjmij z marynaty, osusz, wierzch ponacinaj w romby i naszpikuj goździkami.

  4. Przełóż do żaroodpornego naczynia i polej połową marynaty. Piecz 15 min w temperaturze 180°C. Następnie polej pozostałą marynatą i piecz jeszcze 35 min.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń