Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodki deser z kakao z ryżem preparowanym nie tylko na specjalne okazje.
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3291
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3291
Składniki
Formę o średnicy 20 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Napełniamy otwory silikonowych foremek do lodu i wstawiamy do lodówki do stężenia (jeśli nie mamy foremek, możemy wlać galaretkę do płaskiego naczynia, odstawić do stężenia i pokroić w kostkę).
Połamaną czekoladę oraz masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy mleko skondensowane. Miksujemy na jednolitą masę, którą dodajemy do herbatników i ryżu. Dokładnie mieszamy.
Jeszcze ciepłą masę wkładamy do foremki, wyrównujemy wierzch. Studzimy i chłodzimy w lodówce.
Przygotowujemy dwa rodzaje kremu: budyniowy proszek oraz mąkę łączymy z 1/2 szklanki mleka. Dokładnie mieszamy. Pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotującego się mleka dodajemy mieszankę budyniową oraz szczyptę soli. Gotujemy, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do wystudzenia.
W misce ucieramy masło z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy budyń i miksujemy na puszysty krem. Krem dzielimy na dwie części. Do jednej części dodajemy kawę i kakao, miksujemy.
Białym i kakaowym kremem napełniamy dwie szpryce i dekorujemy schłodzony deser. Na wierzch wykładamy kawałki galaretki i posypujemy cukrową posypką.