Do góry

Desery Przepis na:

Taratuszki (faworki) rosyjskie na jogurcie greckim

Taratuszki (faworki) rosyjskie na jogurcie greckim

Autor:

Przepisów i artykułów: 329 Ocena: 2532

Dodano:

Odsłon: 20451

Taratuszki (faworki) rosyjskie na jogurcie greckim to świetna propozycja na słodki podwieczorek.

Składniki

  • 1 szklanka gęstego jogurtu greckiego,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 1 łyżka roztopionego masła,
  • 1 łyżka spirytusu lub octu,
  • 2 szklanki mąki (plus do podsypywania),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • olej rzepakowy do smażenia.
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Taratuszki (faworki) rosyjskie na jogurcie greckim

Przygotowanie

  1. Do miski wlewamy jogurt, masło, spirytus, wbijamy jajko i mieszamy.

    Następnie wsypujemy cukier, mąkę i proszek do pieczenia.

    Zagniatamy ciasto ( ciasto jest dość luźne).

    Odstawiamy na 30-40 minut.

    Stolnicę oprószamy mąką i wykładamy ciasto, wałkujemy na około 1 cm grubości.

    Nożem pokroimy paski o szerokości ok 4cm i długości ok 8-10cm. Na środku każdy kawałek przecinamy, wywijamy ciasto - jak faworki.

    Na głęboką patelnię wlewamy olej (tak 3-4 cm). Rozgrzewamy i smażymy z obu stron na złoty kolor.

    Na koniec możemy posypać cukrem pudrem.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń