Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta na bazie serka mascarpone z masą krówkową, na kruchym spodzie, a w środku banany. Pyszna :)
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 171
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 120
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1052
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 511
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 41
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 171
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 120
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1052
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 511
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 41
Składniki
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na 1-2 godziny.
Formę na tartę (26-28cm średnicy) wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciastem wykleić formę, uformować brzegi. Ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć suchym grochem lub fasolą. Piec ok. 20 minut. Potem zdjąć papier i piec kolejne 5-10 minut. Pozostawić do ostygnięcia.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie (ok. 5 minut), następnie lekko wycisnąć. Mascarpone i masę krówkową wymieszać na gładką masę. Żelatynę podgrzaći rozpuścić. Masę kajmakową dodawać porcjami do rozpuszczonej żelatyny i cały czas mieszać, aby nie powstały grudki.
Banany obrać i przekroić wzdłuż na pół. Ułożyć na upieczonym spodzie i skropić sokiem cytrynowym. Zalać masą kajmakową. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Gdy warstwa kajmakowa dobrze stężeje rozsmarować na niej 200g masy krówkowej. Kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder i ew. usztywniacz. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskać kleksy na masie krówkowej. Oprószyć kakao i ozdobić czekoladkami.