Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tarta limonkowa z budyniem"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 123
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 387
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 429
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 123
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 387
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 429
Składniki
Do przesianej mąki wsyp cukier oraz sól, wymieszaj. Dodaj pokrojoną na małe kawałki margarynę oraz żółtko, szybko zagnieć jednolite, gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą, włóż do lodówki na ok. 60 minut.
Schłodzonym ciastem wylep dno oraz boki formy do tarty. Spód nakłuj w kilku miejscach widelcem, przykryj papierem do pieczenia, wsyp 2 garście fasoli. Piecz ok. 15 min w temperaturze 190°C. Usuń papier z obciążeniem, piecz jeszcze 5 minut.
Z umytych i wyparzonych limonek zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Do miski włóż twaróg, dodaj cukier, zmiksuj. Następnie dodaj śmietanę, żółtka, jajko, skórkę i sok z limonek oraz proszek budyniowy, dokładnie zmiksuj. Masę przelej na podpieczony spód. Piecz 30 min w temperaturze 180°C.
Białka ubij mikserem na sztywno, pod koniec stopniowo, łyżka po łyżce, wsypując cukier. Gdy piana będzie sztywna i błyszcząca, wsyp mąkę ziemniaczaną, wymieszaj. Pianę przełóż na masę serową. Wstaw do piekarnika na ok. 15 minut. Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.
(bez czasu oczekiwania): 20 minut. Porcja: 380 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie