Do góry

Desery Przepis na:

Tarta makowa

Tarta makowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 367 Ocena: 2999

Dodano:

Odsłon: 746

Mimo, iż kalendarzowa zima jeszcze nie zawitała, u nas zdecydowanie czuć już klimat świąt. W Irlandii okres świąteczny rozpoczyna się dużo wcześniej niż w Polsce. W całym mieście możemy już podziwiać świąteczną iluminację. Świąteczne ozdoby w witrynach sklepowych cieszą oko i przybliżają magię świąt, ba nawet w niektórych domach widziałam już przystrojone choinki. W oczekiwaniu na ten magiczny czas upiekłam zimową tartę, na kruchym, delikatnym cieście, wypełnioną masą makową z dodatkiem aromatycznej i pachnącej skórki cytrynowej.

Składniki

  • Ciasto kruche:
  • 250 g mąki tortowej
  • 85 g cukru pudru
  • 125 g masła
  • 2 żółtka
  • Nadzienie:
  • 60 g maku
  • 4 łyżki gorącego mleka
  • 4 jajka
  • 2-4 łyżki cukru
  • 150 ml kwaśnej śmietany 12 %
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii:
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mleka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Ciasto kruche

    Do mąki dodajemy cukier i posiekane masło. Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy kruche ciasto. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę, aby ciasto się schłodziło. Ciasto rozwałkowujemy na okrąg większy niż forma, przekładamy do foremki i dokładnie wylepiamy nim form.
    Spód ciasta nakłuwamy widelcem, przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia, wysypujemy kulki ceramiczne i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na około 15 minut. Po tym czasie usuwamy papier i pieczemy jeszcze 5-10 minut, aby spód był delikatnie rumiany.

    Nadzienie

    Mak mieszamy z gorącym mlekiem i odstawiamy do wystudzenia. Jajka ubijamy z cukrem i ekstraktem z wanilii na puszystą masę. Dodajemy startą skórkę, sok z cytryny i kwaśną śmietanę. Do masy jajecznej dodajemy mak i mieszamy. Gotową masę wylewamy na podpieczony spód. Masa będzie dość płynna, ale podczas pieczenia się zetnie.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150'C i pieczemy przez 25-30 minut. Wyjmujemy tartę z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia najlepiej na kilka godzin.

    Polewa

    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy mleko i masło. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotową polewą ozdabiamy wierzch ciasta.

    Notes

    - skórkę cytrynową można zastąpić skórką z pomarańczy, lub dodać kandyzowaną skórkę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 14 grudnia 2018 Pyszna tarta, bo "makówka" zawsze taka jest :D Na focie wygląda, jak odwrócona choinka ;)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń