Do góry

Desery Przepis na:

Tarta serowa z masą śmietanową i czereśniami

Tarta serowa z masą śmietanową i czereśniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6687

Dodano:

Odsłon: 4

Smaczny pomysł na "Tarta serowa z masą śmietanową i czereśniami"

Składniki

  • 75 dag czereśni
  • 50 dag kwaśnej śmietany
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 torebki cukru wanilinowego
  • 7
  • 5 dag cukru
  • 10 dag mielonego twarogu
  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki oleju
  • 20 dag mąki
  • 1/2 torebki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki bułki tartej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 105 minut.

  2. Czereśnie opłukać, osuszyć, ładnie wydrylować. Kwaśną śmietanę wymieszać z jajkami, skórką otartą z cytryny, 2,5 dag cukru i obiema torebkami cukru wanilinowego.

  3. Twaróg utrzeć z solą, resztą cukru, olejem i mlekiem. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do masy serowej. Zagnieść gładkie ciasto i rozwałkować je na stolnicy oprószonej mąką na placek o śr. 36 cm.

  4. Okrągłą formę o śr. 30 cm posmarować tłuszczem. Dno i brzeg formy wylepić przygotowanym ciastem. Spód posypać tartą bułką. Rozłożyć czereśnie. Zalać je masą śmietanową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piec około 50 minut.

  5. Tartę serową wystudzić w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Potem wyjąć z formy i odstawić do całkowitego wystudzenia.

  6. Tartę serową, podobnie jak klasyczny sernik, studzimy w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Szybko wyjęte z pieca ciasto sero we mogłoby zwyczajnie opaść.

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń