Do góry

Desery Przepis na:

Tarta z jabłkami i kremem czekoladowym

Tarta z jabłkami i kremem czekoladowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 193 Ocena: 4804

Dodano:

Odsłon: 325

Pyszna i łatwa do zrobienia tarta podana na deser, na pewno posmakuje i sprawi radość gościom. Idealny słodki smakołyk, aby zakończyć stary rok :)

Składniki

5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto:

    Do miski wsypać mąkę, cukier, sodę i schłodzone masło, masło posiekać nożem na mniejsze kawałeczki. Dodać jajko i szybko zagnieść jednolite ciasto tak, aby zbyt mocno się nie ociepliło.

    Ciastem wylepić formę łącznie z brzegami, przykryć papierem do pieczenia lub folią aluminiową i na dno wysypać groch, fasolę lub ryż, aby obciążyć ciasto, wtedy po upieczeniu będzie równe i zachowa kształt foremki.

    Po upieczeniu zdjąć papier z obciążeniem i wystudzić ciasto w foremce.
    Ciasto wypełnić lekko wystudzonym kremem i wstawić do lodówki, aby zastygł.

    Na krem wyłożyć zimną, ale jeszcze niestężałą masę jabłkową i ponownie wstawić do lodówki.

    Tarta gotowa jest do jedzenia po około 3 godzinach od wstawienia do lodówki, ale najlepsza jest na dzień następny.

  2. Krem czekoladowy:

    Masło, cukier, kakao i wodę zagotować na małej mocy palnika, aby całkowicie rozpuścił się cukier.

    Gorącą masę zdjąć z palnika, dodać mleko w proszku i aromat, następnie dokładnie wymieszać (nie gotować). Jeśli w kremie jest zbyt dużo grudek, można krem rozmieszać blenderem.

    Krem wyłożyć na wystudzony spód od tarty.

  3. Masa z jabłek:

    Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

    Do jabłek dodać cukier i sok z cytryny i gotować na małej mocy palnika do czasu, aż jabłka puszczą sok i będą nieco rozgotowane. Jeśli jabłka są mało soczyste, należy podczas gotowania dodać ze 100 ml wody.

    Gdy jabłka będą ugotowane, zdjąć z palnika i do gorącej masy dodać namoczoną w 3 łyżkach zimnej wody żelatynę. Masę mieszać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny, wystudzić, ale pilnować, aby masa nie stężała.

    Wystudzoną masę z jabłek wyłożyć na krem czekoladowy i wstawić do lodówki, aby masa zastygła.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ulasalog 08 stycznia 2018 Czy do kremu czekoladowego należy dodać czekoladę? ;) Albo kakao? :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 29 grudnia 2017 Kolejne pyszne ciacho Kwiatuszek serwuje :)
No i jak tu się oprzeć słodyczom? ;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń