Do góry

Desery Przepis na:

Tarta z kremem mascarpone i truskawkami

Tarta z kremem mascarpone i truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 230 Ocena: 6587

Dodano:

Odsłon: 1556

Lekki krem, kruche ciasto, truskaweczki ! I expresowe ciasto mamy gotowe.

Składniki

  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 80 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • 50 ml wody
  • 200 ml śmietanki 30% + śmietan fix lub śmietanka 36%
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • 125 g serka mascarpone
  • 2 łyżki serka waniliowego np. Danio
  • 4 łyżki dżemu truskawkowego
  • 150 g truskawek
  • Garść migdałów w płatkach
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, cukier puder oraz miękkie masło i zagniatamy. Po chwili dodajemy żółtko oraz wodę. Ciasto przekładamy na blat wysypany mąką i wyrabiamy do połączenia składników. Formujemy kule i odkładamy do lodówki na ok 40 min.

  2. Blachę to tarty smarujemy masłem następnie kruche ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do blachy, wszystko dokładnie wyrównując tak aby pokryć całość ciastem. Robimy dziurki w spodzie widelcem Pieczemy 30 min w temperaturze 180 stopni.

  3. Kiedy już ciasto nam przestygnie w metalowej misce ubijamy śmietankę 30% z śmietan fixem (jeśli używamy 36% to już bez fixa). Dodajemy cukier puder a na końcu serek mascarpone i danio krótko miksując. Kruchy spód smarujemy dżemem następnie wylewamy przygotowaną masę i wyrównujemy. Dekorujemy truskawkami oraz migdałami i wstawiamy do lodówki na 30 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń