Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tarta z kremem morelowym"
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 44
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 71
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 34
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 102
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 44
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 71
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 34
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 102
Składniki
Formę do tarty posmaruj masłem i wyłóż ciastem francuskim. Przykryj papierem do pieczenia, wsyp kilka garści suchej fasoli, piecz ok. 15 min w temp. 180°C. Następnie usuń papier i piecz jeszcze ok. 5 min. Wystudź.
Morele włóż na ok. 1 min do wrzącej wody. Następnie schłodź w zimnej wodzie. Usuń skórki, przekrój na pół i usuń pestki. Do miski włóż żółtka, wsyp 3 łyżki cukru pudru oraz mąkę, zmiksuj.
Do rondelka wlej mleko, dodaj pozostały cukier oraz cukier wanilinowy, zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, powoli wlej je do masy żółtkowej (ciągle miksując).
Całość przelej do rondelka i gotuj, mieszając, aż masa zgęstnieje. Wystudź.
Na wystudzone ciasto przełóż masę budyniową. Na wierzchu rozłóż morele. Piecz ok. 20 min w temp. 180°C. Wystudź w uchylonym piekarniku. Do rondelka włóż konfiturę, wlej 1 łyżkę wody. Mieszając, podgrzej, następnie posmaruj konfiturą wierzch moreli. Ciasto na kilka godzin włóż do lodówki.
30 minut. Porcja:300 kilokalorii.
Wierzch tarty można posypać podprażonymi na patelni płatkami migdałów.Źródło: Świat i Ludzie