Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tarta z migdałami"
Przepyszna świąteczna sałatka mojej cioci Teresy, tym razem z surimi. Może by...
Odsłon: 2165
Szybkie i proste babeczki bez miksera które przygotowujesz w kilka minut.
Odsłon: 195
Dzisiejsze rolady przygotowane z szynki wieprzowej, z wędzonym boczkiem, kieł...
Odsłon: 1928
Ugotowane łazanki z domowego kiszenia kapustą, pieczarkami i mięsem wieprzowym.
Odsłon: 33
Przepyszna świąteczna sałatka mojej cioci Teresy, tym razem z surimi. Może by...
Odsłon: 2165
Szybkie i proste babeczki bez miksera które przygotowujesz w kilka minut.
Odsłon: 195
Dzisiejsze rolady przygotowane z szynki wieprzowej, z wędzonym boczkiem, kieł...
Odsłon: 1928
Ugotowane łazanki z domowego kiszenia kapustą, pieczarkami i mięsem wieprzowym.
Odsłon: 33
Składniki
Do przesianej mąki wsyp cukier oraz sól, wymieszaj. Dodaj pokrojony na kawałki tłuszcz oraz żółtko, szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią, włóż do lodówki na ok. 60 min. Ciastem wylep formę do tarty (podłużną).
Spód nakłuj widelcem, przykryj papierem do pieczenia i wsyp fasolę. Piecz ok. 15 min w temperaturze 180°C. Następnie usuń papier z obciążeniem i piecz jeszcze ok. 10 min.
Do rondelka wsyp cukier, dodaj miód oraz wodę. Gotuj na średnim ogniu ciągle mieszając. Gdy się rozpuszczą przestań mieszać i gotuj jeszcze ok. 10 min aż zmieni kolor na bursztynowozłoty. Zdejmij z ognia, dodaj masło oraz śmietankę, wymieszaj.
Postaw na ogniu, podgrzewaj mieszając ok. 1 min. Na koniec dodaj migdały, całość wymieszaj. Gdy masa przestygnie, wylej ją na ciasto. Wstaw do lodówki.Źródło: Świat i Ludzie