Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tarta z trzema masami"
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1061
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 127
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1061
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 127
Składniki
Spód: mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj sól oraz pokrojone na kawałki masło. siekaj nożem, a kiedy powstaną grudki, wsyp cukier i wbij jajka. Szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
Tortownicę wyłóż pergaminem. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką. Plackiem wylep tortownicę. Spód gęsto ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz 20 minut.
Nadzienie: gruszki obierz, rozetnij. Usuń środki z pestkami. Przełóż do garnka, zalej winem. Zagotuj, zdejmij z ognia. Gruszki wystudź w winie.
Mąkę ziemniaczaną oraz żółtka wymieszaj z 100 ml mleka. Resztę mleka zagotuj z cukrem. Rozpuść w nim czekoladę. Do rozrobionej z mlekiem i żółtkami mąki, cienkim strumieniem wlej wrzące czekoladowe mleko. Dobrze wymieszaj. Zimne gruszki pokrój w plasterki.
Spód do tarty napełnij kremem czekoladowym. Ułóż na nim plasterki gruszek. Ponownie wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C. Piecz jeszcze 30-35 minut. Tartę wystudź. Posmaruj kajmakiem. Śmietanę ubij z cukrem i zagęstnikiem.
Przełóż do szprycy. Wyciśnij małe rozetki bitej śmietany na wierzch tarty. Lekko oprósz kakao.Źródło: Naj