Do góry

Desery Przepis na:

Tartaletki cytrynowo-imbirowe

Tartaletki cytrynowo-imbirowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10032

Dodano:

Odsłon: 3

Smaczny pomysł na "Tartaletki cytrynowo-imbirowe"

Składniki

  • 300 g skondensowanego słodzonego mleka
  • 225 g masła
  • 100 g ciasteczek imbirowych
  • 3 średniej wielkości cytryny
  • 2 jajka
  • korzeń imbiru
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Czas przygotowania 50 minut. Cena sztuki ok. 2,20 zł

  2. Imbirowe ciastka rozkruszamy prawie na proszek. Imbir obieramy, odkrawamy 3 plastry i je drobno siekamy. Ciastka i imbir łączymy z masłem, aby powstało w miarę gładkie ciasto. Wykładamy nim 6 foremek do tartaletek o średnicy 10 cm. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.

  3. Z cytryn ścieramy skórkę i wyciskamy sok.

  4. Do miski wlewamy skondensowane mleko, jajko i żółtko, sok, dodajemy skórkę z cytryn. Miksujemy, aby dobrze się połączyły.

  5. Foremki z ciastem wyjmujemy z lodówki. Do każdej, prawie po brzegi, wlewamy porcję mleczno-cytrynowego kremu. Pieczemy 15–20 minut w 180oC.

  6. Tartaletki studzimy ok. 2 godzin, by krem dobrze zgęstniał. Po tym czasie wyjmujemy je z foremek.

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń