Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tartaletki z gruszkami"
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 317
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 86
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5094
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32693
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 356
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 263
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 317
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 86
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5094
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32693
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 356
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 263
Składniki
ok. 45 minut
Ciasto francuskie rozwinąć, rozłożyć na stolnicy oprószonej mąką, delikatnie rozwałkować, wyciąć za pomocą szklanki 4 kółka. Krążki ciasta rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Gruszki umyć, obrać, przekroić na połowy, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na równe cienkie plasterki. Mielone migdały wymieszać z sokiem i szczyptą cynamonu, rozsmarować na środku każdego krążka ciasta, zostawiając po 1 cm wolnej przestrzeni od brzegów. Na wierzchu rozłożyć dekoracyjnie plasterki owoców, posmarować miodem.
Tartaletki wstawić do piekarnika nagrzanego do 190oC i piec ok. 20 minut na złoto.
W rondelku podgrzać, mieszając, dżem gruszkowy. Przetrzeć go przez sitko, żeby był idealnie gładki.
Upieczone ciasteczka wyjąć z piekarnika, przełożyć na metalową kratkę. Jeszcze ciepłe polać podgrzanym dżemem, a gdy wystygną, obficie posypać cukrem pudrem.Źródło: Twoje Imperium